Tere tulemast Banqupi kodulehele! Meie ja kolmandad osapooled kasutame meie kodulehel küpsiseid. Kasutame neid, et analüüsida veebilehe kasutamist, muuta see lihtsamini kasutatavaks ja pakkuda turundutegevuste kaudu sulle infot, mis vastab just sinu vajadustele. Meie küpsiste kohta saad rohkem lugeda ja oma eelistusi muuta, kui klõpsad "Valin ise küpsised". Vajutades nupule "Nõustun kõigi küpsistega", nõustud kõigi küpsiste kasutamisega nii, nagu need on kirjeldatud meie küpsistepoliitikas.
Digitaliseerimine

E-arve – lihtne samm digiprügi vähendamiseks

March 27, 2024
2
minuti lugemine

Säästlikkus ja keskkonnast hoolimine on kujunemas ärikultuuri lahutamatuks osaks. Järjest enam ettevõtteid teadvustab ka, et just e-arved on üks lihtne samm, mille abil digiprügi ja ökoloogilist jalajälge vähendada. Teada tuntud kurja juur on mõistagi paberarve, aga süüst puhas pole ka meili teel saadetud arve.

Keskkonnavaenulik paberarve on ajalugu

Paberarvega võrreldes vähendab e-arve süsinikujalajälge 63–99 protsendi võrra. Lihtsalt arve loomisest postkasti saabumiseni on palju tegevusi, mis jätavad endast maha lisaks suurtele kuludele ka märkimisväärse süsiniku jalajälje: arvete trükkimine, ümbrikud, transport jms.  

1 puu = 8500 paberlehte
1 miljon paberarvet = 118 puud
1 miljon arvet = 36 tonni CO2

Kui turu-uuringufirma Billentis andmetel on maailmas paberarvete osakaal jätkuvalt ligikaudu 70%, siis Eestis liigub paberil vaid ligikaudu 5-6 % arvetest ning seegi number on kiirelt vähenemas.

Pole see PDF-arve ka puhas poiss midagi!

Ehkki meili teel arveid saates jäävad puud kasvama, tekitavad e-kirjad ja PDF-failid täiesti tarbetut digiprügi, mida peetakse üheks planeedi suurimaks saastajaks. Tõsi, e-arve on ju samuti fail, ent võrreldes PDF-arvega on selle maht 30-50% väiksem, kuna see ei sisalda graafikat. E-arved on seega kindlasti üks lihtne samm, millega annab päris palju ära teha … e-kirjade hulk ju samuti väheneb.

Väite ilmestamiseks sobib kenasti Digigeeniuses ilmunud väide, et kõik eestlased jätaksid päevas ühe ebavajaliku e-kirja saatmata, säästaks see aastas samas koguses CO2 nagu 16 lendu Tallinnast Helsingisse.

Banqup soovitab! Mitte mingit põhjust ei ole tänapäeval arveid topelt säilitada. Kõik need erinevatesse kohtadesse salvestatud ja ka liigvanad arved tõstavad sinu digiprügi mahu lausa ebareaalsetesse suurustesse. Kustuta need ära ja hoia kõiki oma arveid Banqupi digiarhiivis, seal on need ka kenasti organiseeritud ja lihtsasti leitavad.

E-arve – igast nurgast vaadatuna kasulik

Erinevate manuaalsete tegevuste asendamine digilahendustega vähendab märkimisväärselt ajakulu, kõrvaldab vajaduse paberdokumentide järele, langetab transpordikulusid ja säästab töötajate aega tulutoovateks tegevusteks. Kõik see vähendab märkimisväärselt CO2 heitekogust, raamatupidamisprotsesside puhul mõnedel andmetel isegi ligi 90%.  

E-arvete saatmine ja vastuvõtt on just need, millest on eriti lihtne alustada – e-arveid saata saab igaüks, kel Banqupis konto olemas, kui soovid e-arveid vastu võtta, kirjuta lihtsalt teenindus@banqup.ee ja me registreerime su e-arvete vastuvõtjaks.

Kokkuvõtteks

E-arved ei ole mitte ainult keskkonnasõbralikud, vaid pakuvad ettevõttele ka praktilisi eeliseid. Süsiniku jalajälje vähendamine, digiprügi vähenemine, kulude kokkuhoid ja efektiivsus on vaid mõned näited sellest, kuidas masinloetavad e-arved sinu äriprotsesse muudavad. Need ei ole mitte ainult samm keskkonnasõbralikuma ärikultuuri, vaid ka tõhusama ja säästlikuma tuleviku suunas.

Said artiklitest inspiratsiooni?
Loo Banqupi konto ja muuda elu lihtsamaks!

Proovi tasuta

Said artiklitest inspiratsiooni?
Loo Banqupi konto ja muuda elu lihtsamaks!

Proovi tasuta